Přejít k obsahu


Národnostní menšiny a biografické rozhovory

Citace:
FRITZOVÁ, M. Národnostní menšiny a biografické rozhovory. In Interkulturalita a národnostní menšiny v teorii i praxi : témata, historie, biografie, holocaust. Praha : Nakladatelství viaCentrum, 2019, s. 50-113. ISBN: 978-80-87646-26-7
Druh: KAPITOLA V KNIZE
Jazyk publikace: cze
Anglický název: National minorities and biographical interviews
Rok vydání: 2019
Místo konání: Praha
Název zdroje: Nakladatelství viaCentrum
Autoři: Mgr. et Mgr. Marie Fritzová Ph.D.
Abstrakt CZ: Tato kapitola je určena pro učitele základních a středních škol, ale také pro širší veřejnost, aby se mohla seznámit s historií vybraných národnostních menšin. Hlavním cílem je na jedné straně zachovat pravdivý historický obraz a pomoci jej také uchovat pro příští generace jedinců, kteří hledají svoji identitu a svoji minulost, na druhé straně je důležité, aby na základě uvědomění si jedinečné historie každého z nás tato publikace přispívala ke vzájemnému pochopení a respektování vlastní historie, ať již patříme do jakékoliv národnostní či etnické skupiny. Pro biograický výzkum jsou vybrány tyto národností menšiny: vietnamská, romská, ruská, ukrajinská a běloruská.
Abstrakt EN: The section dedicated to selected national minorities (Vietnamese, Roma, Russian, Ukrainian and Belarusian) and to biographical interviews with their members is very valuable material in terms of the concept of the whole text. For each minority we can find basic information, a brief historical overview mapping the migration background of life in our territory, the main cultural characteristics and the biographies themselves.
Klíčová slova

Zpět

Patička