Přejít k obsahu


Paměti Michela Stüelera (1629–1649) jako zdroj pro historické i jiné vědní disciplíny

Citace:
KILIÁN, J. Paměti Michela Stüelera (1629?1649) jako zdroj pro historické i jiné vědní disciplíny. Bohemiae occidentalis historica, 2019, roč. 5, č. 1, s. 65-79. ISSN: 2336-7547
Druh: ČLÁNEK
Jazyk publikace: cze
Anglický název: The memoirs of Michel Stüeler (1629?1649) as a resource for historical and other scientific disciplines
Rok vydání: 2019
Autoři: doc. PhDr. Jan Kilián Ph.D.
Abstrakt CZ: Krupský měšťan a koželuh Michel Stüeler, po určitý čas rovněž místní bergmistr, si patrně mezi lety 1615?1657, kdy zemřel, vedl vlastnoruční paměti, z nichž se do dnešních dnů dochovala v opise část z období 1629?1649. I ta je ovšem svým rozsahem a záběrem zcela mimořádná, byť dosud byla veřejnosti prakticky neznámá. Tento příspěvek se pokouší naznačit možnosti Stüelerových pamětí při využití různými vědními disciplínami. Primárně by se mělo jednat o germanistiku, která by tento jazykově německý zdroj zasadila do rámce soudobého německého písemnictví a zhodnotila jej po lingvistické stránce. Široké spektrum možností se nabízí rovněž pro toponomastiku a historickou geografii, případně regionalistiku ústeckého regionu a saského příhraničí. Donedávna spíše výjimečné pozornosti se Stüelerovi už dříve dostalo z řad specialistů na paleometeorologii, kteří na jejím základě porovnali klimatické změny během 30. a 40. let 17. století. S počasím u Stüelera, provozujícím polnosti, zahrady, sady i vinice, pochopitelně nejúžeji souviselo zemědělství, pro něž pisatel přináší velké množství poznatků, na předních místech v oboru pomologie. Ani řemeslná výroba nezůstává pozadu, prim hrají koželužství, pivovarnictví a hornictví. Dějinám hmotné kultury Stüeler poskytne informace o svém domě, o jeho vybavení, o stravování i oblékání, dějinám vojenským údaje o válečných událostech v regionu a o svém pohledu na soldatesku, trestně-právním studiím případy kriminalizovaného počínání svých současníků. Jako osobní, v podstatě necenzurovaná výpověď konkrétní historické osobnosti mohou být Stüelerovy paměti vynikajícím zdrojem pro výzkumy i na polích sociologie, psychologie a psychiatrie, dějin mentalit nebo sociální antropologie. Podobně docenit je mohou i dějiny lékařství, sexuologie a minimálně okrajově i ostatních disciplín (zoologie, botanika, metalurgie?).
Abstrakt EN: The burgher and tanner from the Bohemian town Krupka, Michel Stüeler, probably kept his handwritten memoirs between 1615 and 1657 when he died, of which a part of the period from 1629?1649 has been preserved to this day. However, even its extent and scope is quite extraordinary, although it has been practically unknown to the public. This paper attempts to outline the possibilities of Stüeler's memoirs in various scientific disciplines. Primarily, it should be German studies, which would place this linguistic German resource within the framework of contemporary German literature and evaluate it in terms of linguistics. A wide range of possibilities is also offered for toponomastics and historical geography, or regionalism of the region of Ore Mountains. Until recently, Stüeler had received some extraordinary attention from among paleometeorology specialists who compared climate change during the 1630s and 1640s. The weather at Stüeler, operating fields, gardens, orchards and vineyards, of course, was most closely related to agriculture, for which the writer brings a lot of knowledge, at the top of the field of pomology. Handicraft production is not left behind either, but mainly tannery, brewing and mining. Stüeler's history of material culture will provide information about his house, its furnishings, eating and dressing, history of military events in the region and his view of soldiers, criminal-law studies of the criminal activities of his contemporaries. As a personal, essentially uncensored testimony of a particular historical personality, Stüeler's memoirs can be an excellent source for research in the fields of sociology, psychology and psychiatry, the history of mentalities or social anthropology. Similarly, they can be appreciated by the history of medicine and, at least marginally, other disciplines (zoology, botany, metallurgy?).
Klíčová slova

Zpět

Patička