Přejít k obsahu


Horažďovičtí a vojáci za třicetileté války

Citace:
KILIÁN, J.. Horažďovičtí a vojáci za třicetileté války. In Horažďovice v raném novověku. České Budějovice : Bohumír Němec - Veduta, 2019, s. 119-129. ISBN: 978-80-88030-44-7
Druh: KAPITOLA V KNIZE
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Townsmen of Horažďovice and soldiers during the Thirty Years´ War
Rok vydání: 2019
Místo konání: České Budějovice
Název zdroje: Bohumír Němec - Veduta
Autoři: doc. PhDr. Jan Kilián Ph.D.
Abstrakt CZ: Události třicetileté války se v Horažďovicích neblaze projevily hned v jejích počátcích, když se město, patřící aktivnímu účastníkovi českého stavovského povstání Karlu Ferdinandovi Švihovskému z Rýzmberka, stalo cílem útoku stavovské armády (1619). Bylo totiž nejen vypleněno, ale také z větší části vypáleno, počítalo i oběti na životech. Přesto základní obnova budov proběhla poměrně rychle, a i Horažďovice tak hned v následujících letech mohly začít hostit početné vojenské jednotky z císařské armády. Ubytovávání vojáků a odvádění kontribucí se staly pro místní obyvatele takřka každodenní realitou. Setkávali se pochopitelně také s násilím a nepřiměřenými požadavky vojáků a rovněž oni si záhy vypracovali dobově typické obranné mechanismy ? stylizovali se do podoby zchudlých a vypleněných jedinců, kteří nebudou schopni plnit své poddanské povinnosti, pokud jim nebude uleveno od vojenské a finanční zátěže. Dobrou zkušenost naopak učinili např. s bývalým vojákem, který se stal obecním zaměstnancem. Když byl odhalen jako dezertér a měl být popraven, zastali se jej a dokázali ho zachovat při životě. V posledním válečném roce (1648) však Horažďovičtí nereflektovali švédské výhrůžky a nedodali požadovanou kontribuci, za což následně pykali dalším přepadem a vypleněním svého města.
Abstrakt EN: The events of the Thirty Years? War in Horažďovice manifested itself in its early days when the town, belonging to the active participant of the Bohemian Rebellion Karel Ferdinand Švihovský of Rýzmberk, became the target of an attack of the estates? army (1619), because it was not only plundered, but also burned for the most part, there was also a death toll. Despite that, the basic renovation of the buildings took place relatively quickly, and even in the following years Horažďovice could start hosting numerous military units from the imperial army. Housing soldiers and paying contributions became an almost daily reality for the local denizens. Of course, they also encountered the violence and disproportionate demands of the soldiers, and they soon developed typical defensive mechanisms of the time ? stylized into impoverished and plundered individuals who would not be able to fulfil their serf duties unless they were relieved of the military and financial burden. On the other hand, they had a good experience with a former soldier who became a town employee. When he was discovered to be a deserter and was to be executed, they stood up and managed to keep him alive. In the last wartime year (1648), however, the people of Horažďovice did not reflect on the Swedish threats and did not deliver the required contribution, for which they subsequently met with another raid and pillaging of their town.
Klíčová slova

Zpět

Patička