Přejít k obsahu


Niklasberg 1618-1648. Život a lidé v krušnohorském městě za třicetileté války

Citace:
KILIÁN, J. Niklasberg 1618-1648. Život a lidé v krušnohorském městě za třicetileté války. 1. vyd. Praha : NLN, 2019, 292 s. ISBN: 978-80-7422-745-5
Druh: KNIHA
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Niklasberg 1618-1648. People and life in the town in the Ore mountains during the Thirty Years´ War
Rok vydání: 2019
Místo konání: Praha
Název zdroje: NLN
Autoři: doc. PhDr. Jan Kilián Ph.D.
Abstrakt CZ: Krušnohorský Mikulov, někdejší horní město s nezanedbatelnou produkcí stříbra, je dnes nenápadnou lokalitou pod vrcholem proslulé hory Bouřňáku. Z dob dávno minulých si dochoval sice jen několik málo městských knih a matriku z první poloviny 17. století, ale kombinace obou typů pramenů umožnila detailně sledovat demografické a sociální poměry v úzce vymezeném úseku období třicetileté války. Na stránkách předkládané knihy tak znovu ožívají a rozehrávají se barvité příběhy celých mikulovských rodin a jejich předních jedinců, a to na pozadí nejrozsáhlejšího válečného konfliktu raného novověku.
Abstrakt EN: Mikulov in Ore mountains, the former mining town, with production of silver, is today a small locality below the famous Bouřňák-Hill. From old times it has preserved only a few official books and from the first half of the 17th century a church-book, but a combination of both sources made possible to watch in detail demographic and social conditions in the period of the Thirty Years' War. On pages of the book come to life old Mikulov-families and their individual leaders, on the background of the largest war conflict of the early modern period.
Klíčová slova

Zpět

Patička