Přejít k obsahu

Publikace



Záujem žiakov základných škôl o technické činnosti a technické vzdelávanie

Citace:
PAVELKA, J.., ĎURIŠ, M.., HONZÍKOVÁ, J.., ŠOLTÉS, J.., TOMKOVÁ, V.. Záujem žiakov základných škôl o technické činnosti a technické vzdelávanie. 2. vyd. Prešov : Vydavatel'stvo Prešovskej univerzity, 2020, 270 s. ISBN: 978-80-555-2547-1
Druh: KNIHA
Jazyk publikace: slo
Anglický název: Interest of primary school students in technical activities and technical education
Rok vydání: 2020
Místo konání: Prešov
Název zdroje: Vydavatel'stvo Prešovskej univerzity
Autoři: prof. PaedDr. Jozef Pavelka CSc. , prof. PaedDr. Jozef Pavelka CSc. , prof. PaedDr. Milan Ďuriš CSc. , prof. PaedDr. Jarmila Honzíková Ph.D. , PaedDr. Jaroslav Šoltés PhD. , Doc. PaedDr. Viera Tomková PhD.
Abstrakt CZ: Autoři této publikace se zaměřeli na oblast malého zájmu žáků základních škol o vědu, techniku a o studium středních odborných škol s technickým zaměřením. Budování zájmu o technické činnosti a studium techniky není možné bez rozvoje pracovních činností, jako základního předpokladu technického myšlení a technické tvořivosti. K tomu závěru došli autoři rozsáhlým výzkumem, jehož výsledky jsou v publikaci prezentovány. Dlouhodobá nízká míra zájmu žáků o vědu, techniku a technické vzdělávání představuje vážný společenský problém projevující se v nedostatku kvalifikovaných odborníků a řemeslníků na trhu práce tak v České republice (SR), jakož i v České republice (ČR).
Abstrakt EN: The authors of this publication focused on the area of low interest of primary school pupils in science, technology and the study of secondary vocational schools with a technical focus. Building interest in technical activities and studying technology is not possible without the development of work activities, as a basic prerequisite for technical thinking and technical creativity. The authors came to this conclusion through extensive research, the results of which are presented in the publication. The long-term low level of pupils' interest in science, technology and technical education represents a serious social problem, manifested in the lack of qualified professionals and craftsmen on the labor market both in the Czech Republic (SR) and in the Czech Republic (CR).
Klíčová slova

Zpět

Patička