Přejít k obsahu

Dva projekty GAČR z pedagogiky pro naši fakultu

Fakulta pedagogická získala dva výzkumné projekty GAČR z pedagogiky. Rádi Vám představujeme první z nich.

Grantová agentura České republiky ukončila k 25. 11. 2019 hodnocení návrhů projektů přijatých do veřejných soutěží ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích na podporu grantových projektů základního výzkumu a rozhodla o poskytnutí podpory na grantové projekty. Jedním z podpořených projektů se na FPE ZČU stal juniorský výzkumný projekt Mgr. Šárky Káňové, Ph.D. s názvem ROBIN – Researching the availability, nature and quality of community - based services for people with intellectual disabilities in the Czech Republic.

Dr. Káňová ve svém zaměření propojuje několik společenskovědních disciplín (především speciální a inkluzivní pedagogiku, sociologii, sociální práci, sociální a kulturní antropologii), jež spojuje zájem o jedince s jinakostí, kvalitu jejich životů a zájem o instrumenty jejich sociálního začlenění. Mezi její dlouhodobé výzkumné zájmy patří problematika životních drah osob s postižením a zkoumání možností plnění rolí spojených s jejich aktivním občanstvím. 

Projekt ROBIN spojí kvalitativní a kvantitativní výzkumné metody, aby prozkoumal dostupnost, povahu a kvalitu služeb komunitního bydlení pro lidi s mentálním postižením v České republice. Shromážděné údaje umožní prozkoumat, jak dobře služby splňují definici komunitních služeb a jak jsou lidé s mentálním postižením podporováni, aby byli skutečně plnohodnotnými a aktivními občany ve svých komunitách, a jak jsou naplňována jejich práva podle článku 19 Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením. Předkládaný výzkum, jako jeden z prvních, 1) systematicky mapuje poskytování, povahu a kvalitu služeb pro uvedenou skupinu lidí, 2) zkoumá, co je v praxi nezbytné pro dosažení změny. To bude mít následně potenciál ovlivnit vývoj nástrojů pro monitoring a další rozvoj komunitních pobytových služeb nejen v České republice, ale i v mezinárodním měřítku.

gacr1



09.12.19

Zpět na seznam aktualit

Patička