Přejít k obsahu

Kreativita v době krize: Zpráva z Ruska

Od 17. února do 17. března 2020 studovalo na FPE ZČU v Plzni 11 stážistů z Jelabužského institutu Kazaňské federální univerzity (Rusko, Tatarstán). Situace se s nástupem pandemie a s ní spojenými pravidly pohybu osob za tu dobu nečekaně a razantně změnila. Stážisté odjeli podle plánu, ale doslova na poslední chvíli. Několik dní po odletu se zavřely hranice. Co je doma čekalo?

Studentka Lilia Ramazanova:

Přes všechny obavy proběhla cesta domů v klidu. Při každém letu jsme vždycky vyplnili dotazník, nahlásili, odkud letíme a jak se cítíme. Na letišti nám dvakrát měřili teplotu. „Podezřelé“ cestující pak ještě vyšetřovali v provizorních ordinacích.

Po příjezdu domů jsme každý z nás zavolali na „horkou linku“ zřízenou v Tatarstánu speciálně pro lidi vracející se ze zahraničí. Nahlášené údaje si pak předala Federální služba pro kontrolu práv а blahobytu osob, nemocnice a policie.

Dva týdny jsme všichni strávili ve svých bytech. Lékaři nás chodili vyšetřovat a policie nás často kontrolovala, jestli jsme doma a dodržujeme karanténu. Desátý den nám přišli udělat testy.

Univerzita se věcí zabývala ode dne, kdy byla vyhlášena první omezení v České republice. Často nám psala paní děkanka a studijní referentka. Zajímaly se, jak se cítíme, a nabízely nezbytnou pomoc. Pak se zavřela i naše univerzita a učí se distančně. Zahraniční studenti jsou na kolejích, místní doma. 

Od 30. března platí v Rusku celostátní karanténa. Prezident všem uhradil týden jako placené volno, což se pak prodloužilo do 30. dubna se zachováním výše platů.

Máme málo nakažených. Jsem ráda, že jsou zavedena preventivní opatření. Kvůli zabránění šíření viru je nařízena izolace a ven se dá jít jen ze závažných důvodů. V naší republice funguje speciální systém: když se zaregistrujete, můžete dostat povolení pobývat venku (z devíti oficiálních důvodů). Za porušení režimu vycházení bez oficiálního povolení se uděluje pokuta.

Můžete ale venčit psa 100 metrů od domu, chodit do nejbližšího obchodu nebo do lékárny, vynášet odpadky – k tomu povolení potřeba není.

Rusové jsou tradičně silní a optimističtí, hodně lidí neztrácí humor. Internet překypuje vtipnými obrázky a videi. Pracuje se on-line. Například trenéři fitness pořádají bezplatné on-line lekce, podobně se z domova dá cvičit i jóga nebo tanec. Divadla, koncertní síně, galerie a jiné kulturní instituce přenášejí představení on-line. Celebrity pořádají virtuální flashmoby, komentují témata spojená s bojem s nákazou. Snažíme se navzájem podporovat v nelehké situaci.

Nikdo z nás stážistů neonemocněl

Všichni se ale nemůžeme dočkat, až se situace vyjasní a budeme moci slavit vítězství nad virem.

rus

17. 2. 2020 První večer v Plzni

 



22.04.20

Zpět na seznam aktualit

Patička