Přejít k obsahu

Kreativita v době krize: Web www.c-19.cz

Dobrý den, jmenuji se Dominik Frolík, jsem student 2. ročníku FPE a studuji informatiku.
Na aktuální situaci, která vznikla díky COVID-19 a následné karanténě, mi hlavně ze začátku strašně vadil chaos informací, které se všude objevovaly. Myslím si, že nikdo z nás nečekal takto prudkou změnu. 

Například já jsem ráno, aniž bych něco tušil, vstal až odpoledne. Po cestě na oběd jsem se doslechl, že vláda zasedá a možná zavřou školy. Pak jsem se dočetl, že vysokých škol se to týkat nebude. A cestou zpět z oběda jsem zjistil, že vlastně zítra nemám chodit do školy. 

První den v karanténě jsem hledal informace o tom, co bude a hlavně jaký je stav, ale marně. Ze začátku jsem hledal jednouchou stránku, kde bych tyto informace mohl vidět na jednom místě. Bohužel jsem nic nenašel. A proto jsem si řekl STOP. Na různých sociálních sítích se začaly objevovat skupiny, kde lidé každých pár minut přidávali nové příspěvky o daném stavu, ale nejen mě zajímalo, jak si vede můj kraj a celkově Česká republika. Proto jsem si sednul a během prvního týdne jsem napsal web, který mi dokázal každých 5 minut stáhnout aktuální zprávy - čísla a statistiky dle mého nastavení a přehledně je zobrazit. Napsal jsem web COVID - 19 | Váš vlastní přehled situace. Web jsem záměrně rozdělil do tří sloupců, kde si může každý člověk podle sebe nastavit co chce vidět za statistiky a individuálně si tak vytvořit přehled toho, co ho zajímá. Stačí kliknout na záhlaví jednoho ze tří boxů. Web získal během prvních pár dní přes 500 unikátních uživatelů, a i proto jsem se rozhodl web přesunout na vlastní doménu, kde sídlí do teď (www.c-19.cz). Z mého pohledu a evidentního zájmu lidí vyplývá, že informace mohou pomoci, jen je dobré je lidem dát v přijatelné formě, a ne házet informace na lidi ze všech stran.
Aktuálně mám rozpracovaný další projekt, a to edukační logickou hru, nejen pro děti, právě na toto téma. Již brzy přibyde odkaz na tomto informačním webu, aby se lidé mohli také trochu odreagovat a možná i vzdělat.

Dominik Frolík

Snímek obrazovky 2020-05-18 v 8.35.42



18.05.20

Zpět na seznam aktualit

Patička