Přejít k obsahu

Kreativita v době krize: Jak se adaptovat na krizovou situaci

Krizi lze v zásadě považovat za každou obtížnou situaci, která ohrožuje základní fungování subjektu, organizační jednotky nebo její části. Krize jsou objektivní součástí vývoje, existují nezávisle na vůli člověka a jsou prožívány jako stav ohrožení. 

Současná krize má velice silný psychologický dopad, neboť má celosvětovou působnost, týká se obrovského počtu lidí, provází ji vysoká míra ohrožení, je dlouhodobá, rychle vznikla a má skokové účinky. Jen si uvědomme, v jak specifické situaci jsme se vedle vnímání primárního rizika nákazy během několika dnů ocitli.

Psychologický popis aktuální situace

Okamžitě je vidět, jak jsme na situaci osobně i systémově nepřipravení a přirozeně nás napadá, že jsme mohli být připraveni lépe a zamýšlíme se nad tím, kdo za tuto nepřipravenost nese odpovědnost. Moment překvapení je ale průvodním jevem každé krize, a to i v případě, že bylo možné sledovat nárůst rizikových faktorů.

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.32.42

Ani teď, když sledujeme rapidní nárůst infikovaných v našem okolí, vlastně nepočítáme s tím, že by mohl onemocnět někdo z naší rodiny.

Je těžké odhadnout, co bude.  Na jedné straně nemáme dost informací v době, kdy je potřebujeme, na druhé straně se některé informace stále opakují. To, že včasné a relevantní informace nemáme, znamená, že je momentálně nemá nikdo. Tuto nejistotu vývoje, která s krizí souvisí vždy, musíme chvíli vydržet. Naopak okolnost, že se všude dozvídáme stále tytéž informace a do médií téměř nepronikají jiné obsahy než epidemie, má v této fázi strategický význam.

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.35.48

Dosud se setkáváme s tím, že někteří lidé nerespektují nařízení, protože rizika podceňují.   

Aktuálně přijímaná opatření nejsou zcela účinná a občas ani použitelná.

Každá krize vyžaduje specifické nástroje a prostředky. Dosavadní postupy a rozhodovací procesy jsou narušeny, což vede k vynucenému přechodu na zvláštní režim činnosti. Časová tíseň často vede k rozhodování bez možnosti podrobné analýzy.

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.37.27

Všechno musí být vyřešeno hned a není dost času si věci pořádně promyslet.

Tato naléhavost řešení je ještě umocněna intenzívní celospolečenskou kontrolou, medializováním všeho, co souvisí s krizí a hledáním senzací.

Nemůžeme dělat svoji dosavadní práci. Jako učitele nás určitě napadá, jak výuka bude vypadat a jak budeme schopni naplňovat svůj úkol, připravit studenty pro praxi. V krizích vždy dochází k přímému či zprostředkovanému ohrožení existenčně důležitých zájmů společnosti.

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.39.39

Mnozí z nás se již teď cítí přetížení. Vyplývá to z aktuálních potřeb převést výuku na kompletně bezkontaktní formu a také z aktuálních změn v chodu domácností a rodinného života.

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.41.42

Chování některých lidí je nestandardní. Jednání některých jedinců v našem okolí pro nás může být překvapující a může nás i mrzet. Obecně se sice má za to, že krize prověřují charakter, nelze to však úplně generalizovat. Momentálně se totiž nacházíme teprve ve fázi akutní stresové reakce, na kterou každý z nás reaguje jinak. Dokonce to může být i ukazatelem funkční psychiky.

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.45.55

Věřte, že u většiny těchto lidí se jedná o přechodný stav, který brzy odezní.    

Rozkolísané sebevědomí. Otázky a vnitřní pochybnosti o tom, zda se všem změnám dokážu přizpůsobit a zda vše zvládnu, jsou naprosto přirozené. Obecným pravidlem je ale spíše to, že se adaptovat dokážeme, protože…

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.46.06

Doporučení pro první fáze krizové situace

Všechny popsané charakteristiky jsou určitě více či méně pravdivé a pravda také je, že nám jejich přítomnost celou situaci ještě více ztěžuje a znepříjemňuje. Bohužel je nelze řešit, protože přímo vyplývají ze základních atributů krizové situace. Pokud ani jednu z nich teď nemůžeme skutečně řešit, má význam se jimi nechat nějak zvlášť pohlcovat, prožívat je, rozčilovat se a vůbec do nich vkládat vlastní energii?

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.50.13

Přestaneme-li plýtvat energií nad neužitečnými myšlenkami, které nikam nevedou, vytvoříme si prostor pro řešení podstatně důležitějších věcí.

Chápu, že si v této situaci všichni občas potřebujeme postěžovat. Určitá míra stěžování má důležitý psychohygienický aspekt, umožňuje ventilovat napětí a je sbližujícím prvkem. Zvláště v krizi se to ale nesmí se stěžováním přehánět, protože vyvolává řetězení dalších negativních emocí. Platí zde jednoduché pravidlo:

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.51.53

V úvodních fázích krizové situace je ze všeho nejdůležitější zodpovědět si následující otázky:

  • V jaké roli jsem se ve vztahu ke krizové situaci momentálně ocitl/a?
  • Jak se v této roli cítím?
  • Z jaké role chci celou krizi prožít?

Jsem-li momentálně spíše pasivním příjemcem změn, myslím nejvíce na to, co všechno teď bude jinak a co všechno mohu dál očekávat a tím si zvyšuji nejistotu a úzkost. Pokud ale zastávám úlohu aktivního tvůrce a řešitele změn, přemýšlím zejména o tom, co se teď očekává ode mě a nutí mě to ke kreativitě a aktivitě, což zvyšuje sebevědomí.

Cítím-li se ve své aktuální roli dobře a je-li výsledkem mého rozhodnutí, nemusím teď nic řešit. V opačném případě platí základní pravidlo:

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.53.34

Bez těchto zamyšlení totiž žádná další doporučení a dobře míněné rady ve smyslu, že každá krize sice představuje nebezpečí, ale je zároveň i příležitostí, fungovat nebudou.

 

Klíčová psychohygienická hesla pro tuto fázi krizové situace:

AKTIVITA a UŽITEČNOST

Snažme se aktivně a vyvíjet jakoukoli užitečnou činnost související s krizí.

Snímek obrazovky 2020-04-17 v 11.56.50

Vladimíra Lovasová



17.04.20

Zpět na seznam aktualit

Patička