Přejít k obsahu

Na FPE v Plzni proběhly týdenní manévry

Od čtvrtka do středy proběhly na Fakultě pedagogické přijímací zkoušky na bakalářské studijní programy. Zkoušky proběhly v budovách FPE na Klatovské třídě, Chodském náměstí a v prostorách Jungmannovy ulice, kde je dočasně sídlo děkanátu a studijního oddělení FPE. Jakým způsobem vše proběhlo za momentální složitější situace, popisuje v rozhovoru proděkan pro vzdělávání Jan Krotký.

Fakulta uvažovala o rušení přijímacích zkoušek, proč se tedy přijímací zkoušky pořádají?

Do bakalářských studijních programů se sešlo téměř 2000 přihlášek. Ovšem tento počet je značně nesouměrně rozdělen mezi studijní programy. Na některé programy jsou stovky uchazečů a někde jich je přihlášeno například deset. Bohužel jsou mezi těmi opomíjenými programy např. matematika, fyzika a podobně. Tradičně nejvíce uchazečů je na historii nebo angličtinu, tam přijmeme jen asi 10 % uchazečů. Tam, kde to šlo, jsme tedy přijímačky rádi zrušili z důvodu zdravotních rizik a počtu uchazečů, někde musely být zkoušky zachovány.

Jak jsou zkoušky vzhledem k epidemiologické situaci zabezpečeny?

Pro vedení fakulty a pracovníky kateder je to výzva. Obecně jsme dokázali po celou dobu mimořádných opatření reflektovat všechna doporučení a omezení, která nám předložila vláda. Nutno říci, že se informace z nejvyšších míst měnily i z týdne na týden. Přijímací zkoušky mají výjimku a lze je realizovat hromadnou formou, ovšem za přítomnosti dalších zdravotních opatření (tedy roušky, dezinfekce, rozestupy, prohlášení o bezinfekčnosti). Zároveň jsme využili ty největší místnosti na univerzitě, a hlavně nás podpořili naši studenti, protože vypomohli s organizací.

Jak se k tomu postavili vaši studenti? Byl zájem se na pomoci s přijímacími zkouškami podílet?

Studenti o výpomoc měli velký zájem, koneckonců jsou členy akademické obce a mají své zastoupení v akademickém senátu. Tím chci naznačit, že fakulta je také jejich. V každé budově byla studentská hlídka na usměrňování toku uchazečů a kontrolu, zda provedli řádnou dezinfekci rukou. V Jungmannově ulici, kde byl největší počet uchazečů o studium, je navíc i zdravotní dozor z řad studentů Fakulty zdravotních studií. Naši studenti technické výchovy pro účely dezinfekce dokumentů vytvořili speciální prototyp boxu s UV lampou. Samotná UV lampa dokonce přišla teprve den před přijímacími zkouškami, takže měli co dělat celé zařízení zprovoznit a odzkoušet. Věřím, že bude tento box k vidění i na studentské Olympiádě techniky Plzeň na konci října tohoto roku.

Měřili studenti uchazečům teplotu?

To ne, na to nemáme prostředky ani právo. Zdravotní dozor je nutný pro situace vyžadující rychlou první pomoc. Tedy kdyby někdo zkolaboval z horka nebo se mu udělalo jinak nevolno. Naštěstí nám chladnější počasí teď přeje a v učebnách bylo relativně příjemně.

Jan Krotký

1

2



10.06.20

Zpět na seznam aktualit

Patička