Přejít k obsahu

Přehled publikací



Zvnitřnění tématu jako cesta k uvolnění formy a obsahu v tvorbě Josefa Suka, Jana Preislera a Antonína Sovy

Citace:
BLÁHA, J. Zvnitřnění tématu jako cesta k uvolnění formy a obsahu v tvorbě Josefa Suka, Jana Preislera a Antonína Sovy. Hudební výchova, 2023, roč. 31, č. 2, s. 24-27. ISSN 1210-3683.
Druh: ČLÁNEK
Jazyk publikace: cze
Anglický název: The internalization of the theme as a way to release form and content in the work of Josef Suk, Jan Preisler and Antonín Sova
Rok vydání: 2023
Autoři: doc. PhDr. Jaroslav Bláha Ph.D.
Abstrakt CZ: Jak prozrazuje název druhé studie cyklu HUDBA A OBRAZ ročníku 2023, rozhodujícím impulzem cesty od alegorie k subjektivnímu symbolu a od realismu a impresionismu k secesi a symbolismu bylo zvnitřnění tématu. Obdobným procesem uvolnění výrazových prostředků prošla na počátku 20. století i hudba Josefa Suka a poezie Antonína Sovy. Přesvědčivou názornou demonstrací jsou vrcholná díla této vývojové fáze: Preislerův Obraz z většího cyklu, 1. věta hudební básně Pohádka léta Josefa Suka a báseň Ještě jednou se vrátíme ze stejnojmenné sbírky Antonína Sovy.
Abstrakt EN: As the title of the second study from the 2023 cycle ?Image and Music? suggests, the internalisation of the theme was the essential triggering point from allegory to subjective symbol and from realism and impressionism to Art Nouveau and symbolism transition. A similar loosening approach was applied to the early 20th-century music of Josef Suk and to Antonín Sova?s poetry. Persuasive cases in point are indubitably the masterpieces of this period: Preisler?s ?Obraz z většího cyklu?, first movement from ?Pohádka léta?, a musical poem by Josef Suk and the poem ?Ještě jednou se vrátíme? from the eponymous cycle by Antonín Sova.
Klíčová slova

Zpět

Patička