Přejít k obsahu

Publikace



Teoretický úvod k měření pH

Citace:
HRDLIČKA, J.; NODZYŃSKA-MOROŃ, MK. Teoretický úvod k měření pH. In Metody a techniky stanovení pH - od mateřské po vysokou školu. Kraków: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, 2023, s. 7-30. ISBN 978-83-8084-932-7.
Druh: KAPITOLA V KNIZE
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Theoretical introduction to pH measurement
Rok vydání: 2023
Místo konání: Kraków
Název zdroje: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Autoři: Ing. Jan Hrdlička Ph.D. , doc. Małgorzata Krystyna Nodzyńska-Moroń
Abstrakt CZ: Historie pH a jeho měření je záležitost táhnoucí se historií chemie již velmi dlouhou dobu. Pokud pomineme některé empirické poznatky pocházející až ze starověku, tak se moderní chemie začíná kyselinami a zásadami zabývat od 17. století. V druhé polovině 19. století pak došlo k zásadním objevům týkajícím se složení roztoků, poprvé byly definovány pojmy kyselina a zásada na fyzikálně-chemickém základě. Začátkem 20. století pak byla definována přímo veličina pH, odvozeny první vzorce pro její výpočet a také začalo být možné různými metodami hodnotu pH v roztoku přímo měřit. V současné době je již stanovení pH rutinní metodou a jednoduché přístroje či pomůcky pro stanovení hodnoty pH je možné snadno zakoupit. Během několika staletí se tedy z tušeného konceptu kyselin a zásad stala znalost zdánlivě velmi triviální, pojem pH je široce používán, ale při podrobnějším studiu snadno zjistíme, že bez chemických vědomostí nejsme schopni jeho význam zcela pochopit a docenit získávané informace.
Abstrakt EN: The history of pH and its measurement is a matter that has stretched back through the history of chemistry for a very long time. Leaving aside some empirical findings dating back to antiquity, modern chemistry has been concerned with acids and bases since the 17th century. Then, in the second half of the 19th century, fundamental discoveries were made about the composition of solutions, and for the first time the terms acid and base were defined on a physico-chemical basis. At the beginning of the 20th century, pH was defined directly, the first formulas for its calculation were derived and it became possible to measure the pH value in a solution directly by various methods. Nowadays, pH determination is a routine method and simple instruments or tools for pH determination can be easily purchased. Thus, over several centuries, the concept of acids and bases has become a seemingly very trivial one, and the concept of pH is widely used, but on closer study it is easy to see that without chemical knowledge we are unable to fully grasp its meaning and appreciate the information obtained.
Klíčová slova

Zpět

Patička