Přejít k obsahu

Publikace



Výuka pH na různých úrovních vzdělávání

Citace:
NODZYŃSKA-MOROŃ, MK.; HRDLIČKA, J.; ŠRÁMOVÁ, A.; KLEČKA, M.; ŠTROFOVÁ, J.; SIROTEK, V. Výuka pH na různých úrovních vzdělávání. In Metody a techniky stanovení pH - od mateřské po vysokou školu. Kraków: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, 2023, s. 31-69. ISBN 978-83-8084-932-7.
Druh: KAPITOLA V KNIZE
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Teaching pH at different levels of education
Rok vydání: 2023
Místo konání: Kraków
Název zdroje: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Autoři: doc. Małgorzata Krystyna Nodzyńska-Moroń , Ing. Jan Hrdlička Ph.D. , Mgr. Alena Šrámová , Mgr. Milan Klečka Ph.D. , Mgr. Jitka Štrofová Ph.D. , PaedDr. Vladimír Sirotek CSc.
Abstrakt CZ: Diskuse o curiculu a učebnicích na různých stupních vzdělávání a sylabech pro obecnou chemii ukazuje, že ve výuce na téma pH v zásadě nejsou žádné velké rozdíly. Od mateřské školy až po první rok studia se se stupnicí pH zachází jako s nominální stupnicí související s barevnou stupnicí pH (např. univerzální indikátorové papírky) nebo se odečítá číselná hodnota z pH metru. Teprve v pozdější fázi studia chemie se objevuje úplná, moderní definice pH. Zdá se, že koncepty pH v jejich propedeutické podobě lze zavádět i v mateřské škole. To nezpůsobí mylné konotace v myslích studentů a nezabrání lidem, kteří neusilují být chemiky, v dalších stupních chemického vzdělávání. Zavedení testování pH ve zjednodušené podobě na nižších stupních vzdělávání umožní studentům nejen rozvoj kompetencí souvisejících s vědeckým myšlením, ale umožní jim také porozumět částem okolního světa souvisejícím s tímto tématem. Zároveň to může být zajímavým a atraktivním vzdělávacím prvkem.
Abstrakt EN: A discussion of the curiculum and textbooks at different levels of education and the syllabus for general chemistry shows that there are no major differences in principle in the teaching of pH. From kindergarten to the first year of study, the pH scale is treated as a nominal scale related to the pH colour scale (e.g. universal indicator papers) or a numerical value is read from a pH meter. It is only later in the study of chemistry that a complete, modern definition of pH emerges. It seems that pH concepts in their propedeutic form can be introduced even in kindergarten. This will not cause false connotations in the minds of students and will not prevent people who do not aspire to be chemists from pursuing further stages of chemical education. Introducing pH testing in a simplified form at lower levels of education will not only allow students to develop competences related to scientific thinking, but will also allow them to understand parts of the outside world related to this topic. It can also be an interesting and attractive educational element.
Klíčová slova

Zpět

Patička