Přejít k obsahu

Publikace



Zkoumání atraktivity jednotlivých způsobů stanovení pH

Citace:
NODZYŃSKA-MOROŃ, MK.; SIROTEK, V.; CIEŚLA, P. Zkoumání atraktivity jednotlivých způsobů stanovení pH. In Metody a techniky stanovení pH - od mateřské po vysokou školu. Kraków: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie, 2023, s. 94-116. ISBN 978-83-8084-932-7.
Druh: KAPITOLA V KNIZE
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Investigating the attractiveness of different methods of pH determination
Rok vydání: 2023
Místo konání: Kraków
Název zdroje: Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
Autoři: doc. Małgorzata Krystyna Nodzyńska-Moroń , PaedDr. Vladimír Sirotek CSc. , dr Paweł Cieśla
Abstrakt CZ: Pro testování bylo zvoleno pět technik stanovení pH ? stanovení pH pomocí syntetických indikátorů v mikroměřítku, stanovení pH půdy, počítačová simulace, stanovení pH pomocí univerzálních papírků a stanovení pH pomocí přírodních indikátorů v makro měřítku. Porovnání hodnocení atraktivity jednotlivých technik provedeného žáky, studenty a učiteli ukazuje, že preference se mění s věkem a chemickými zkušenostmi účastníků výzkumu. Pro žáky, kteří se chemii ještě neučí a se zkušenostmi s měřením pH se setkávají poprvé, jsou všechny typy aktivit velmi zajímavé. Hodnocení aktivit studentů je již nižší a rozhodně jiné. Naopak je méně zajímají zkušenosti, které znají (měření pH pomocí univerzálních papírků). Nezajímá je ani praktická stránka měření pH (měření pH půdy). Učitelé dbají především na ekonomickou a praktickou stránku pokusů ? nejčastěji volí měření pH pomocí syntetických indikátorů v mikroměřítku jako velmi praktickou aktivitu. Ze získaných dat je vidět, že výběr učitelů je odlišný od výběru žáků a studentů. V případě počítačové simulace a univerzálních indikátorových papírků se potýkáme se situací, kdy žáci tyto aktivity hodnotí vysoko a studenti a učitelé je hodnotí nízko. V případě přírodních indikátorů v makroměřítku žáci i studenti tyto aktivity hodnotí vysoko, ale učitelé je hodnotí nízko. Jediná situace, kdy učitelé hodnotí aktivity podobně jako studenti, je při měření půdy pH metrem. V případě měření pH pomocí syntetických indikátorů v mikroměřítku učitelé tuto aktivitu hodnotí velmi vysoko, na rozdíl od studentů, kteří ji hodnotí níže i žáků, kteří ji hodnotí velmi nízko. Lze tedy usoudit, že představy učitelů o tom, které aktivity jsou zajímavé, se ve 4 případech z 5 liší od představ žáků. V případě učitelů a studentů je koherence větší (3 případy z 5).
Abstrakt EN: Five pH determination techniques were chosen for testing - pH determination using synthetic indicators on a microscale, soil pH determination, computer simulation, pH determination using universal papers and pH determination using natural indicators on a macro-scale. A comparison of the ratings of the attractiveness of each technique made by pupils, students and teachers shows that preferences change with age and chemical experience of the research participants. For students who are new to chemistry and are experiencing pH measurements for the first time, all types of activities are very interesting. The students' evaluation of the activities is already lower and definitely different. On the other hand, they are less interested in experiences they are familiar with (measuring pH using universal papers). They are also not interested in the practical side of pH measurement (soil pH measurement). Teachers are mainly concerned with the economic and practical side of the experiments - they most often choose to measure pH using synthetic indicators on a micro scale as a very practical activity. From the data obtained, it can be seen that the selection of teachers is different from the selection of pupils and students. In the case of the computer simulation and universal indicator papers, we are faced with a situation where pupils rate these activities highly and students and teachers rate them low. In the case of macro-scale science indicator papers, pupils and students rate these activities highly but teachers rate them low. The only situation where teachers rate the activities similarly to students is when measuring soil pH with a meter. In the case of measuring pH using synthetic indicators at the microscale, teachers rate this activity very highly, in contrast to students who rate it lower and students who rate it very low. Thus, it can be concluded that teachers' perceptions of which activities are interesting differ from students' perceptions in 4 out of 5 cases. In the case of teachers and students, the coherence is greater (3 cases out of 5).
Klíčová slova

Zpět

Patička