Přejít k obsahu

Publikace



Trendy v politice sociální integrace a výzkumu

Citace:
Pařízková, A. Hirt, T. Pěchota, J. Řezáč, K. Glajchová, A. Rumpík, V. Trendy v politice sociální integrace a výzkumu. Katedra sociologie a sociální práce,FF ZČU,Plzeň, 09.11.2023 - 09.11.2023.
Druh: KONFERENCE, WORKSHOP, VÝSTAVA
Jazyk publikace: cze
Anglický název: Trends in Social Integration Policy and Research
Rok vydání: 2023
Místo konání: Katedra sociologie a sociální práce,FF ZČU,Plzeň
Autoři: Mgr. Alena Pařízková Ph.D. , Mgr. Tomáš Hirt Ph.D. , Mgr. Jan Pěchota , Mgr. Karel Řezáč Ph.D. , Mgr. Alena Glajchová Ph.D. , Mgr. Viktor Rumpík Ph.D.
Abstrakt CZ: Zatímco obecné chápání migrace je jasnější a odkazuje na pohyb, pojetí sociální integrace je stále kontroverzní a nejednoznačné. Sociální integraci definujeme jako součást migrační zkušenosti, jako obousměrný, vícerozměrný a komplexní proces interakcí mezi jednotlivci, komunitami a institucemi ve specifickém kontextu. Složitost a vícerozměrnost tohoto procesu představuje pro výzkumné pracovníky, odborníky z praxe a tvůrce veřejných politik řadu výzev. Konference nabízí příležitost zaměřit se na konceptuální definice sociální integrace, kritické aspekty tvorby politik ve vztahu k integraci přistěhovalců a metodologické otázky spojené s kvantitativním a kvalitativním výzkumem v oblasti sociální integrace. Cílem konference je propojit odborníky a odbornice věnující se procesům sociální integrace propojené s migračními zkušenostmi.
Abstrakt EN: While the general understanding of migration is clearer and refers to movement, the concept of social integration is still controversial and ambiguous. We define social integration as part of the migration experience, as a two-way, multidimensional and complex process of interactions between individuals, communities and institutions in a specific context. The complexity and multidimensionality of this process poses a number of challenges for researchers, practitioners and public policy makers. The conference offers an opportunity to focus on conceptual definitions of social integration, critical aspects of policy-making in relation to immigrant integration, and methodological issues related to quantitative and qualitative research on social integration. The aim of the conference is to connect professionals and practitioners working on social integration processes linked to migration experiences.
Klíčová slova

Zpět

Patička